icon-arrow-right
Home Sluis Operatie Centrum

Sluis Operatie Centrum

IJmuiden

IBB Kondor heeft in opdracht van consortium OpenIJ het Sluis Operatie Centrum (SOC) bij de nieuwe zeesluis in IJmuiden gerealiseerd. Het SOC fungeert straks als bediengebouw en is feitelijk een gebouwencomplex, bestaande uit een hoofdtoren en twee noodbedieningsgebouwen. De realisatie van het bediengebouw is in het najaar van 2017 van start gegaan.

Krachtig en industrieel

Kenmerkend voor het gebouw is dat het naar de sluis toe helt in een hoek van 15 graden. Hierdoor hebben de bedienaars, gezien de ligging van het bediengebouw, optimaal zicht op wat er zich in de sluis en de voorhavens afspeelt. Het nieuwe bediengebouw ziet eruit als een monoliet en moet letterlijk een rots in de branding zijn voor de passerende schepen. Alles aan het nieuwe Sluis Operatie Centrum is functioneel en kent tegelijkertijd een grote symboliek. Zo voorkomt de buigende, naar voren hellende houding reflectie in de ramen en zorgt het tegelijkertijd voor een dienstbare houding. Het energie neutrale gebouw wordt door middel van zonnepanelen van stroom voorzien.

Nieuwe Zeesluis IJmuiden - OpenIJ

In opdracht van Rijkswaterstaat realiseert aannemersconsortium OpenIJ, bestaande uit BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF, de nieuwe zeesluis IJmuiden. Het consortium is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen, financieren en gedurende 26 jaar onderhouden van de nieuwe zeesluis. De nieuwe zeesluis wordt 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep. De levensduur van de nieuwe sluis is 100 jaar.

Feiten

 • Opdrachtgever:
  OpenIJ
 • Architect:
  ZUS
 • Status:
  In uitvoering
 • Projectcategorie:
  Utiliteitsbouw
 • Projectcategorieën
  Utiliteitsbouw
  Gerealiseerd

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Sluis Operatie Centrum nieuwe zeesluis IJmuiden bereikt hoogste punt

Op het bouwterrein van de nieuwe zeesluis in IJmuiden ging donderdag 4 oktober de vlag in top op het Sluis Operatie Centrum...

Start bouw bediengebouw nieuwe zeesluis IJmuiden

Maandag 9 oktober 2017 is, tijdens een bijeenkomst met diverse bij de bouw van de nieuwe zeesluis betrokken partijen, het...

+