icon-arrow-right
HomeNieuws Oplevering Het Gemaalhuis geeft Hoofddorp een markante nieuwe entree

Oplevering Het Gemaalhuis geeft Hoofddorp een markante nieuwe entree

Actueel

Timpaan, IBB Kondor en Bébouw Midreth leveren markant woningbouwproject op; bewoners betrekken hun koopwoning en Syntrus Achmea start de verhuur

Woningbouwplan Het Gemaalhuis is gelegen aan de entree van Hoofddorp aan de Kruisweg. In het najaar van 2016 is het plan van Timpaan bij een gemeentelijke tender als beste geselecteerd door de gemeente Haarlemmermeer op de onderwerpen stedenbouw, architectuur, duurzaamheid en de communicatie met omwonenden. Na een ontwikkeltraject met partners VVKH Architecten uit Leiden en HABO GWW uit Den Haag, zijn IBB Kondor en Bébouw Midreth, beiden onderdeel van VolkerWessels, gestart met de bouw. De huurappartementen in het plan zijn in eigendom genomen door belegger Syntrus Achmea.

Architectuur gebaseerd op gemalen

De architectuurstijl van de woningen is geïnspireerd op de gemalen van Haarlemmermeer, de oorsprong van Hoofddorp. De ingenieursarchitectuur uit de 19de eeuw bestaat uit eenvoudige geometrische vormen en is versierd met ornamenten in de daklijsten en gevelopeningen. Het Gemaalhuis vormt zo een fraaie entree voor Hoofddorp, waar geschiedenis en toekomst samenkomen.

In Het Gemaalhuis zijn 84 woningen gerealiseerd, waarvan 30 grondgebonden koopwoningen, 40 (vrije sector) huur- en 14 koopappartementen. De woningen en appartementen zijn gebouwd volgens het ‘ZEN-principe’: Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. De energiebehoefte voor verwarming, koeling en ventilatie is extreem laag en met zonnepanelen wekken de woningen zelf duurzame energie op.

Prachtige toevoeging

Ingeborg de Jong, directeur Timpaan: “Het is altijd een genoegen om in de eigen gemeente Haarlemmermeer een woningbouwplan te ontwikkelen, samen met de gemeente en onze partners. Het Gemaalhuis vormt een blijvende herinnering aan de historie van Haarlemmermeer met zijn gemalen, en tegelijk fijne woningen in een heerlijk woonklimaat.”

Jurgen Nobel, woningbouwwethouder Haarlemmermeer: “Bij Het Gemaalhuis komen voor mij meerdere portefeuilles samen. Ik ben niet alleen wethouder woningbouw, stadscentrum Hoofddorp, maar ook energietransitie en financiën. Dit is weer een prachtige toevoeging voor het stadscentrum, maar dit draagt ook bij aan het verminderen van het energieverbruik. En dat is weer goed voor de portemonnee van de mensen die hier gaan wonen. Eerder mocht ik de vlag op het dak zetten, omdat het hoogste punt bereikt was. Nu is de oplevering.”

Ralf Dressel, directeur Bébouw Midreth en Gerard Bac, directeur IBB Kondor, namens Bouwcombinatie Gemaalhuis VOF: “Wij zijn er trots op dat we als twee VolkerWessels bedrijven Het Gemaalhuis gezamenlijk hebben gerealiseerd; een prachtig woningbouwproject met een ambachtelijke uitstraling en tevreden bewoners.”

+