icon-arrow-right
HomeNieuws Koning opent vernieuwde Lakenhal

Koning opent vernieuwde Lakenhal

Actueel

Koning Willem-Alexander heeft woensdag museum De Lakenhal officieel heropend. De koning kreeg. een ontbrekende sleutel in ontvangst uit handen van drie leerlingen van basisschool de Arcade in Roomburg. Fien Hendrikse (11), Donna Klein (10) en Emma Nastase (11), wonnen de ontwerpwedstrijd die het museum had uitgeschreven voor de openingshandeling.

 

Na een welkomstwoord door achtereenvolgens museumdirecteur Meta Knol en burgemeester Henri Lenferink werd de sleutel op zijn plek gezet en gingen de confetti kanonnen af. Daarna kreeg de Koning een rondleiding door het museum. Hij bekeek daarbij onder meer het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, het Nieuw Leids Laken en het educatie-atelier van De Lakenhal. De bijeenkomst werd muzikaal ondersteund door K&G.

 

Het Leidse museum is bijna drie jaar dicht geweest voor een ingrijpende verbouwing, restauratie en nieuwbouw. De door IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg Ameide gevormde bouwcombinatie Nieuw Laecken heeft de werkzaamheden uitgevoerd. De installatiewerkzaamheden zijn door Homij uitgevoerd.

 

Aan de Lammermarkt staat de uitbreiding van het museum. Een kloek pand opgetrokken uit groen-grijze baksteen, gemetseld in ‘puntig’ muizentand-verband.

Het valt op en past tegelijk op zijn plek, doordat de kleur van de baksteen hetzelfde is als het natuursteen in de voorgevel terwijl het metselpatroon de puntdakvorm van de aangrenzende huisjes volgt. Naar boven toe gaan de stenen vloeiend over in een reeks puntvormige erkers - drie verdiepingen hoog - die de ‘kop’ vormen waarmee het gebouw zich aan de stad presenteert.

 

In de nieuwe vleugel zijn twee grote tentoonstellingszalen ingericht. Ook is er plek voor een gloednieuw educatieatelier. De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden vanaf de zestiende eeuw tot nu, is vanaf de opening permanent te zien. De vaste tentoonstelling is gebaseerd op zeven Leidse thema’s.

Projecten

Alle projecten
+