icon-arrow-right
HomeNieuws Eerste ‘mijlpaal’ nieuwbouw Museum De Lakenhal geslagen

Eerste ‘mijlpaal’ nieuwbouw Museum De Lakenhal geslagen

Actueel

Maandag 6 maart werd door wethouder Robert Strijk en museumdirecteur Meta Knol de eerste paal van de restauratie en uitbreiding van museum de Lakenhal geslagen. Het 17e-eeuwse pand wordt grondig gerestaureerd en bovendien wordt het museum uitgebreid met nieuwe tentoonstellingszalen. Deze eerste mijlpaal werd feestelijk gevierd met confetti en gelukwensen. Naar verwachting wordt nog dit jaar het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt.

Museum De Lakenhal - Slaan eerste paal

Mijlpaal

Begin dit jaar werd de sleutel overgedragen aan de aannemerscombinatie Nieuw-Laecken (IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg Ameide). Sindsdien zijn werkzaamheden ter hand genomen zoals de bescherming van waardevolle onderdelen van het gebouw, de demontage van onderdelen die vervangen worden, het doen van destructief onderzoek en het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden. Nu was het moment daar voor het slaan van de eerste paal voor de nieuwbouw, die aan de Lammermarktzijde zal verrijzen.

Feestelijk moment

Het feestelijke moment werd gevierd in het bijzijn van een groep van ruim honderd betrokkenen, op het voorplein van de zeventiende eeuwse ‘Laecken-Halle’. Voor het eerst sinds 1992 is dit voorplein nu weer te zien in de oorspronkelijke staat,  zoals het in 1640 door architect Arent van ’s-Gravesande werd ontworpen. In 1992 kreeg het voorplein een tijdelijke, glazen overkapping om ruimte te bieden aan de kassa, garderobe en museumwinkel. Deze worden in de nieuwe situatie inpandig gerealiseerd. De monumentale voorgevel staat op dit moment volop in de steigers, zodat na de restauratie deze unieke gevel zich weer toont als in de hoogtijdagen van de zeventiende eeuw.

 

Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal: “Wij zijn bijzonder blij met de viering van dit symbolische moment. De langverwachte restauratie en uitbreiding van het museum is begonnen! We zien er naar uit om het resultaat in het voorjaar van 2019 aan het publiek te kunnen laten zien.”

 

Robert Strijk, wethouder Cultuur: “De voorbereidingen van de bouw zijn al sinds januari in volle gang achter gesloten deuren. Vandaag vieren we de officiële start van de bouw met het slaan van de eerste paal. Het museum levert een belangrijke bijdrage aan de bloei van Leiden als cultuur- en museumstad. Dat het museum ondertussen niet stil zit, en volop deelneemt aan het themajaar 100 jaar De Stijl, hebben we afgelopen week kunnen zien bij de aankoop van een topstuk van Van Doesburg. Een mooie toevoeging aan de collectie van De Lakenhal die de geschiedenis van de stad vertelt. ”

Op schema

De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal verloopt voorspoedig en is op schema.

Naar verwachting zal nog dit jaar het hoogste punt voor de nieuwbouw worden bereikt.

Projecten

Alle projecten
+