icon-arrow-right
HomeNieuws Comfortabel bouwen voor Leidenaars

Comfortabel bouwen voor Leidenaars

Actueel

Hoe bouw en verbouw je Leidse woningen met meer comfort voor de stadsbewoners? Dat was de centrale vraag tijdens ‘Leiden bouwt!’, een netwerkbijeenkomst voor ondernemers, overheid en onderwijs. Op woensdag 15 juni kwamen zij bij elkaar in de werkplaats van Bouwmensen Leiden aan de Gitstraat. Om te zorgen voor betrokkenheid van de inwoners van Leiden, start de gemeente in het najaar met een campagne over duurzaam (ver)bouwen.

Persbericht Bouwen in Leiden

Wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) noemde als sleutelwoord ‘duurzaam’. De gemeente is druk bezig met allerlei initiatieven voor een duurzaam Leiden en gaat ook een kwart van de gemeentelijke panden verduurzamen. Belangrijk is dat bewoners van de stad betrokken raken. Daarom start de gemeente in het najaar een campagne over duurzaam (ver)bouwen. Nu al is een website ingericht over de Groene Menukaarten. Deze is vooral interessant voor bewoners van oude Leidse panden.

De bouwondernemers uit de regio zijn ook actief met duurzaam bouwen. Bouwend Nederland gaf aan dat het nog lastig is om de particuliere markt te bereiken. Bewoners hebben weinig overzicht van het totaal aan mogelijkheden om het huis comfortabeler te maken. De wethouder gaf aan dat ook dit in de campagne wordt opgepakt. Leiden loopt landelijk voorop bij het verduurzamen van appartementengebouwen. Zo zijn er vergevorderde plannen om een groot complex in de Mors aan te pakken.

VolkerWessels liet zien dat samenwerken met alle partijen loont. Voor huurders is het wennen om in het voorbereidingstraject mee te doen. Maar hun betrokkenheid is nodig om het comfortabele resultaat ook echt te behalen.

Dat bleek eveneens uit een landelijk onderzoek, zoals kenniscentrum SBRCurnet toelichtte. Technische vernieuwingen zijn van belang, maar het haalt niets uit als de bewoners deze niet goed gebruiken. Tot dusver was de belangrijkste drijfveer voor duurzame woningaanpassingen voor particulieren heel praktisch, er moest wat vervangen worden. In de toekomst is de drijfveer vooral het bezuinigen op de energierekening.

Voor de directeur van Bouwmensen Leiden, Swanette Jukema, genoeg aanleiding om de bouwopleidingen eveneens duurzaam te maken. Niet alleen kennis binnenhalen, maar ook met alle partners lokaal in Leiden, opleiden. De bouw staat een enorme duurzaamheids-uitdaging te wachten. Jonge Leidenaars worden uitgedaagd om mee te bouwen!

+