Home Museum De Lakenhal Leiden

Museum De Lakenhal Leiden

Leiden

Bouwcombinatie Nieuw Laecken, bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg Ameide, is in het voorjaar van 2017 gestart met de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal in Leiden. Tot het voorjaar van 2019 is het museum gesloten voor publiek. 

 

Ontwerp

Het ontwerp is gemaakt door Architectencombinatie Julian Harrap Architects (restauratie) en HappelCornelisseVerhoeve (nieuwbouw). In het ontwerp wordt de klassieke museum uitstraling gecombineerd met eigenwijze, eigentijdse elementen. Door de verschillende aanpassingen aan het gebouw gedurende de eeuwen is er een palet aan gebouwdelen uit verschillende tijden ontstaan. Het uitgangspunt is het aanbrengen van een balans tussen deze tijdlagen, volgens het principe ‘eenheid in verscheidenheid’.

Restauratie

De restauratie concentreert zich verder op het 17e-eeuwse stadspaleis de Laecken-Halle, de Achterplaets en het centrale binnenplein. De lakenhal wordt in ere hersteld, waardoor ook de originele H-vormige plattegrond ervan beter te zien zal zijn. Onder meer het entreegebied wordt volledig aangepakt. Hier komen alle faciliteiten die passen bij een 21e-eeuws publieksgericht museum. Door het centrale binnenplein weer terug te brengen, ontstaat een open oriëntatieruimte. Van hieruit worden de vier afzonderlijke bouwdelen van het museum toegankelijk. Dat geldt voor de Lakenhal met zijn 19e-eeuwse kunstzalen. En voor de 20e-eeuwse Papevleugel, waarin de vaste collectie is ondergebracht. Maar ook voor de nieuwe 21e-eeuwse tentoonstellingsvleugel.

Nieuwbouw

De nieuwbouw komt aan de achterzijde van het lakenhal-gebouw. De vleugel krijgt twee tentoonstellingszalen en een nieuwe gevel aan het Lammermarktplein. Het ontwerp van de nieuwbouw is geïnspireerd op de historische bebouwing eromheen, waar hoge en lage gevels elkaar afwisselen. Het hoogste punt van de nieuwbouw wordt naar verwachting begin 2018 bereikt. 

Feiten

 • Opdrachtgever
  Gemeente Leiden
 • Architect nieuwbouw:
  HappelCornelisseVerhoeve
 • Architect restauratie:
  Julian Harrap Architects
 • Constructeur
  Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
 • Uitvoering:
  Bouwcombinatie Nieuw Laecken
  ( IBB Kondor|Kon. Woudenberg Ameide)
 • Betrokken bedrijven
 • Projectcategorieën
  Utiliteitsbouw
  In uitvoering

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Eerste schaaldaken nieuwbouw Museum de Lakenhal geplaatst

Actueel

Aan de achterzijde van het Lakenhal-gebouw realiseert IBB Kondor als onderdeel van Bouwcombinatie Nieuw Laecken de...

Voorplein Museum de Lakenhal toegankelijk tijdens Open Monumentendagen

Actueel

Museum De Lakenhal wordt momenteel gerestaureerd en uitgebreid. Normaal gesproken mogen alleen de bouwvakkers het terrein...

Eerste ‘mijlpaal’ nieuwbouw Museum De Lakenhal geslagen

Actueel

Maandag 6 maart werd door wethouder Robert Strijk en museumdirecteur Meta Knol de eerste paal van de restauratie en...

+