HomeProjecten Museum De Lakenhal Leiden

Museum De Lakenhal Leiden

Leiden

Bouwcombinatie Nieuw Laecken, bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg Ameide, is in het voorjaar van 2017 gestart met de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal in Leiden. De werkzaamheden zullen ongeveer twee en een half jaar in beslag nemen. Tot het voorjaar van 2019 is het museum gesloten voor publiek. 

Ontwerp

Het ontwerp is gemaakt door Architectencombinatie Julian Harrap Architects (restauratie) en HappelCornelisseVerhoeve (nieuwbouw). Daaruit blijkt dat een klassiek museum en een eigenwijze, eigentijdse uitstraling goed samengaan.

Restauratie

De restauratie concentreert zich verder op het 17e-eeuwse stadspaleis de Laecken-Halle, de Achterplaets en het centrale binnenplein. De lakenhal wordt in ere hersteld, waardoor ook de originele H-vormige plattegrond ervan beter te zien zal zijn. Onder meer het entreegebied wordt volledig aangepakt. Hier komen alle faciliteiten die passen bij een 21e-eeuws publieksgericht museum. Door het centrale binnenplein weer terug te brengen, ontstaat een open oriëntatieruimte. Van hieruit worden de vier afzonderlijke bouwdelen van het museum toegankelijk. Dat geldt voor de Lakenhal met zijn 19e-eeuwse kunstzalen. En voor de 20e-eeuwse Papevleugel, waarin de vaste collectie is ondergebracht. Maar ook voor de nieuwe 21e-eeuwse tentoonstellingsvleugel.

Nieuwbouw

Deze nieuwbouw komt aan de achterzijde van het lakenhal-gebouw. De vleugel krijgt twee tentoonstellingszalen en een nieuwe gevel aan het Lammermarktplein. Het ontwerp van de nieuwbouw is geïnspireerd op de historische bebouwing eromheen, waar hoge en lage gevels elkaar afwisselen.

Feiten

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Museum De Lakenhal opent voorplein op Dag van de Bouw

Actueel

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 20 mei 2017 wordt het voorplein exclusief voor het publiek geopend. Een unieke kans...

+